Nederlands Engels

30 augustus 2016

Videomarketing: ook een krachtige tool voor B2B

Video is een essentieel onderdeel van je contentstrategie. Maar waarom is video in de consumentenmarkt al behoorlijk common sense en in de B2B-markt nog niet? Een goede vraag. Er zijn namelijk genoeg redenen om video in te zetten voor je B2B-prospects.

Videomarketing steeds belangrijker

In de B2C-markt is video niet meer weg te denken. En er is veel meer dan Youtube. Snapchat bijv. is razendsnel populair geworden bij jongeren. En Instagram heeft ‘stories’ geïntroduceerd als tegenhanger van de Snapchat videofunctie. Als Facebookgebruiker kun je er momenteel met Livevideo voor zorgen dat iedereen je ‘live’ kan volgen. En dat is nog maar een kleine greep uit het enorme aanbod.

In de B2B-markt is video nog een onderschoven kindje. Marketeers hebben vaak niet de middelen of de ideeën om videomarketing te implementeren in hun bedrijfsstrategie voor de B2B-markt.

Waarom zou je aan videomarketing beginnen?

Senior executives geven -net als andere consumenten- eerder de voorkeur aan videocontent dan aan blogs. Uit onderzoek blijkt dat ook kopers in de B2B-markt sneller geneigd zijn om een product/dienst af te nemen na het zien van een video. Een websitebezoeker blijft langer op je website als er video’s op staan. Bovendien kunnen video’s ook goed zijn voor de vindbaarheid van je website.

Zet productvideo’s in

Je kunt productvideo’s inzetten om aan potentiële (B2B)klanten je producten te laten zien. Maar maak geen video die alleen de positieve punten van je product belicht. Verplaats je in je klanten. Geef informatie over het product en probeer in de video in te gaan op hun mogelijke vragen of problemen. Laat zien dat je voor hen de juiste oplossing in huis hebt.

Ook voor de lancering van nieuwe producten is een video een effectief kennismakingsmedium. Nadat klanten het nieuwe product hebben afgenomen en tevreden zijn, kun je ze interviewen. Zij kunnen hun positieve ervaring dan in een kort filmpje delen en alles vertellen over het product. Dit is weer positief voor de gebruikerservaring en klanttevredenheid.

Dare to Design heeft video gebruikt om de huidige klanten kennis te laten maken met The Dare Company. De video is een informatieve animatie die op een creatieve en professionele manier duidelijk maakt waar The Dare Company voor staat. 

Creëer originele bedrijfsvideo’s

Een inspirerende bedrijfsvideo schept vertrouwen bij prospects. Doordat klanten ‘een kijkje’ kunnen nemen achter de schermen krijgen ze meer informatie over je bedrijf. In je bedrijfsvideo kun je de belangrijkste USP’s van het bedrijf kenbaar maken. Probeer een combinatie te maken van professionele en creatieve beelden. Denk na waarin je video onderscheidend kan zijn ten opzichte van je concurrenten.

Medewerkersvideo’s kunnen een mooie aanvulling zijn op de bedrijfsvideo. Hierdoor maken B2B-klanten kennis met de mensen achter het bedrijf. Want B2B-klanten doen immers zaken met mensen en niet met ‘bedrijven’. Dare to Design heeft dit gedaan met het topic Dare to Ask. Met deze rubriek kunnen huidige én potentiële klanten kennis maken met de medewerkers. Ook krijgen ze de bedrijfskernwaarden te horen. Een pakkende en creatieve video blijft lang hangen. 

Interview huidige klanten en maak testimonials

Een product- of organisatiebeoordeling is essentieel voor klanten. Zij identificeren zich met de persoon die de beoordeling heeft gegeven. Klantentestimonials zijn belangrijk om er nieuwe klanten mee te werven. In de vorm van een video creëren ze een sterke boodschap. Zorg ervoor dat je verschillende klantentestimonials opneemt en publiceert op je website. Ze zijn van grote invloed op het beslissingsmoment van potentiële klanten. Ze kunnen cruciaal zijn om voor jouw organisatie te kiezen en niet voor de concurrent.


Er zijn genoeg kansen en ideeën om videomarketing in te zetten voor de B2B-markt. Als online marketeer moet je er zeker mee aan de slag. Werk verschillende ideeën uit en ontdek hoe je hiermee je concurrenten voor kunt zijn.

Diensten: Video