Nederlands Engels

Google maps niet meer volledig gratis beschikbaar voor websites afbeelding

Google maps niet meer volledig gratis beschikbaar voor websites

22-11-2018

Tegenwoordig hebben veel websites bij hun contactgegevens ook de kaart van Google Maps staan. Een groot voordeel hiervan is dat bezoekers snel kunnen zien op welke locatie het bedrijf zich bevindt. Daarnaast kan de Google Maps kaart via mobiel worden aangeklikt waardoor klanten of prospects de adresgegevens direct in hun Google Maps klaar hebben staan. Voorheen kon er via een zogeheten gratis API-key eenvoudig de Google Maps kaart op een website worden geplaatst. Echter, Google heeft dit aangepast. Sinds kort is het gebruik van deze API-sleutel een betaalde dienst, waardoor er nu websites zijn waarbij de kaart niet wordt getoond. Maar welke gevolgen heet dit voor jouw website en hoe werkt deze betaaldienst? Wij leggen het je graag uit.

Google Maps API-key en factureren

Het weergeven van de kaart kost vanaf nu geld, maar maandelijks krijg je wel een startarief van $200 per maand. Na deze 200 dollar wordt er pas geld in rekening gebracht voor het aantal weergaven. Voor de meeste bedrijven is deze 200 dollar voldoende. Je kunt zelfs een maximaal dagbudget instellen om onverwachte stijgingen te voorkomen. Maar wil je gebruik maken van een zogeheten API-key? Dan moet er een facturering account worden aangemaakt. Voor het opzetten van een facturering account is er een Gmail-account en een creditcard nodig. Vervolgens moet deze API-key weer opnieuw op de website worden geplaatst. Hulp nodig bij het opzetten van het account? Neem dan contact met ons op.

Wat bedoelt Google Maps met weergaven?

Je vraagt je misschien wel af, wanneer is een weergave een weergave? Wanneer de pagina waarop de kaart is geladen wordt dit gezien als weergave. Voor het budget van 200 dollar kun je maximaal 25.000 weergaves gratis per maand vertonen. Via Google Analytics kun je snel zien hoeveel weergaves je gemiddeld per maand hebt en weet je dus ook of je dit limiet zal gaan overschrijden.

          

Volledig gratis variant zonder eigen account

Wil je liever geen factureringsaccount maar wel een kaart op jouw website? Dan kan een Google Maps weergave op je website nog volledig gratis worden gebruikt via een iFrame.  De kaart heeft nog de mogelijkheid om te worden aangeklikt om naar Google Maps routebeschrijving te gaan. Ook kan de kaart kan nog worden in- en uitgezoomd. Hulp nodig bij het plaatsen van deze kaart? Neem dan contact met ons op. 

Wat is de beste oplossing?

Beide opties hebben voor- en nadelen. Het is voordelig om een Google Maps account aan te maken wanneer je meerdere locaties hebt en je wilt instellen dat men kan zoeken naar een organisatie of locatie. Maar ook ziet het design er een stuk beter uit, je ziet namelijk vooral jouw organisatie opvallen in plaats van andere organisaties. Het nadeel is wel dat je je creditcardgegevens moet achterlaten en je een account moet aanmaken. Het instellen van een maximaal budget biedt wel weer perspectief. Zo weet je zeker dat je het bedrag niet overschrijdt echter werkt de kaart dan ook niet meer, van te voren moet er dus goed worden geanalyseerd naar de verwachting van het aantal weergaves.

Google Maps API- key aanmaken

Voordelen

  • De weergave van de kaart is zoals je het gewend bent
  • Wanneer je meerdere locaties hebt is deze kaart de enige oplossing
  • Jouw locatie valt het meeste op omdat deze beter wordt uitgelicht. Je kunt de weergave namelijk helemaal stijlen.

Nadelen

  • Je moet een factureringsaccount maken.
  • Je moet van te voren goed analyseren hoeveel weergaves je van de kaart verwacht.

Gratis variant zonder account

Voordelen

  • Het is een gratis variant waar geen account voor nodig is.
  • De kaart kan nog steeds worden aangeklikt en kan worden in- en uitgezoomd. 

Nadelen

  • De weergave kan niet worden gestyled naar de huisstijl van jouw website.
  • Wanneer je meerdere locaties hebt werkt deze kaart niet optimaal. 

Google blijft veranderen

Google blijft continue in ontwikkeling en hierdoor zullen vaker van dit soort wijzigingen optreden. Wij zullen dit dan ook blijven monitoren en gaan altijd op zoek naar de beste oplossing. Heb je hulp nodig of vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Bovenstaande varianten zijn één van de opties die Google heeft. Er zijn meerdere soorten pakketten en varianten van Google. Wij hebben de meest gebruikte variant van Google benoemd.